Leonardo da Vinci






Orginal signatur av Leonardo da vinci

Leonardo di ser Piero Vinci er født 15. april 1452 i landsbyen Vinci i nærheten av Firense, døde 2. mai 1519 i Amboise i indre-et-Loire i Frankrike. Begavelsen hans var en av de største og mest mangesidige begavelser europeisk kultur har fostret. Han var blant annet maler, billedhogger, arkitekt, ingeniør, oppfinner og vitenskapsmann.
Det er først og fremst som maler Leonardo er kjent. To av arbeidene hans "Mona Lisa" og Nattverden", er de mest kjente og de som oftest reproduseres og parodieres. Også Leonardo tegning" den vitruviske mann" er blitt et ikone, og viser hans interesse for menneskelig anatomi.
Leonardo var også en fremagende ingeniør og oppfinner, med ideer som lå langt forut for hans tid. På tegnebordet oppfant han blant annet helikopteret, stridsvognen, bruken av konsentrert solenergi, kalkulatoren, dobbeltskroget og en grunnleggende teori for platetektonikk. få av tegningene hans ble konstruert og realisert i løpet av hans levetid. Som vitenskapsmann gjorde han oppdagelse i anatronomi, byggeteknikk, optikk og hydrodynamikk.


Mona Lisa er et portrett av den Italienske kunstneren Leonardo da vinci, og er et av verdens mest kjente kunstverk. Det er malt i olje på poppeltavle i årene ca. 1503-1519 og kjøpt av kong Frans  I av Frankrike. Det er idag eid av den franske stat og er fast utstilt ved Musee du Louvre i Paris.
Maleriet er et halvlengdeportrett og viser en sittende kvinne, Lisa del Giocondo, hvis ansiktsuttrykk har blitt hyppig beskrevet som gåtefult. det tvetydige i subjektets uttrykk, den monumentale i komposisjonen, og den finurlige modelleringen av formene og atmosfærens illusjonisme var nyskapende kvaliteter som har bidratt til maleriets fortsatt fascinasjon og i studiet av verket. Særlig gjelder dette det gåtefulle og uutreunnelige smil, om enn ikke unikt for nettopp dette bildet. men som går igjen i flere av Leonardos malerier ved at øyenkrokene og munnviken er bevisst malt uklare i en teknikk som kalles sfymato. Bildet er betraktet og anerkjent, karikert og ettersøkt av besøkende ved Louvre som et av de mest berømte malerier i verden.
 77 x 53 cm, 1503-1519, Oljemaling på poppeltre, Paris.

...o...O...o...O...o...O...o...




Kommentarer

Populære innlegg